уторак, 4. фебруар 2014.

Естри



Мирисне супстанције, има их у воћу, поврћу, цвећу, мастима, уљима и воску.
Естри су органска једињења која настају процесом естерификације
.Реакција естерификације се одвија у киселој средини.
Естри се у природи налазе као састојци природних етарских уља,као састојци природних воскова и због тога што имају пријатан мирис користе се у вештачим воћним есенцијама дајући мирис јабуке,крушке,ананаса,банане,итд
.Естри добијају називе у зависности од тога који је алкохол и која киселина изреаговала.Општа формула естара је
CnH2n+1—COOCnH2n+1.

Добијање



1) Дехидратацијом алкохола и киселина
CH3COOH + CH3OH ---> CH3COOCH3 + HOH

Естар и вода могу међусобно да реагују и дају поново полазне супстанце. Овакве реакције у хемији се називају повратне реакције.
                                                                                    метил-пропаноат
етил-етаноат

2) Алкохолизом других деривата:
R-COCl + ROH ---> HCl + RCOOR

Својства - имају ниже тачке кључња од киселина јер не стварају водоничне везе.

Реакције:
1. Алкохолиза - реакција са алкохолима при чему се једна алкил група у естру замењује другом алкил групом из алкохола са којим реагује:

2. Хидролиза:
    а) у базној средини - настају со киселине и алкохол:

    b) у киселој средини - настају киселина и алкохол:

3. Аминолиза (са аминима) - настају амиди:

Називи естара састоје се из две речи:                              
прва реч одговара називу алкохола из кога је настао естар (алкил групи алкохола)(плава боја у формули и називу), а друга реч одговара називу соли карбоксилне киселине из које је естар настао (црвена боја)!
 метил-метаноат етил-метаноат  малина
  метил-етаноат етил-етаноат

 пропил-етаноат или пропил-ацетат мирише на крушку;
 етил-бутаноат или етил-бутират мирише на ананас;
 изопентил-ацетат налази се у бананама.
Естре граде и неорганске киселине
CH3-CH2-OH + HO-NO2CH3-CH2-O-NO2 + H-OH
добијени естар јесте етил-нитрат

Естар трохдроксилног алкохола глицерола и азотне киселине  је познати лек и експлозив нитроглицерин (ово је погрешан назив јер ово није нитро једењење) или глицерил-тринитрат.
Најпознатији естар је етил-етаноат (етил-ацетат)
 
Етил-етаноат је лако испарљива супстанца карактеристичног мириса. Не раствара се у води, а меша се са свим органским растварачима. Користи се као растварач у производњи боја и лакова.

Нема коментара:

Постави коментар